perjantai 9. joulukuuta 2016

Luukku 10: Rakkaalla lapsella on monta nimeä


Jos on jotain mistä saan osakseni vielä enemmän kummallisia katseita ja tallin lasten hihittelyä kuin siitä, että puen ponini silmää raastaviin sateenkaariväreihin ja käyn niiden kanssa pitkiä, yksipuolisia keskusteluja, on se laaja lempinimien kirjo jonka olen vuosien aikana kaviokkailleni kehittänyt. Monen alkuperää on kyseenalaistettu rankalla kädellä aikojen saatossa, joten tänään esittelen pitkän liudan mitä omituisempia vakikäytössä olevia lempinimiä selityksineen!


 Steinskogens Ljos "PH" "Pikku-Hirvi"

Pikku-Hirviö - Tämä tuskin on mikään mysteeri. Esiintyy lähinnä ponin tehdessä pahojaan.
Possunpoikanen - PH'n isästä Possusta juontava nimitys, samalla yleisnimitys kaikille Possun varsoille
Pessi - PH'n ja Possun nimistä vääntyvä sekaversio, yleensä yhteydessä 'Pessi Possunpoikanen'
Pölvästi - Puhtaasti luonteesta johtuva, varsin yleinen kutsumanimitys. Kaikki tallitutut tietävät kyllä, kenestä on puhe näillä sanoilla.
Pelle Hermanni - Mielestäni ihan ymmärrettävä jatkumo niin tyhmälle kutsumanimelle kuin PH
Pälli - Tämä on vääntynyt ihan vain, että joku kutsumanimi sointuisi sievästi Sälliin
Paras Hevonen - Eli lyhyesti PH. 
Lehmä - Lehmä ja Nauta ovat molemmat vakituiseen käytettyjä, PH'n varsin epälennokkaaseen luonteeseen pohjaavia nimityksiä. Esiintyy myös hämmentävissä muodoissa Lehäm ja Lemhä, kiitos kirjoitusvirheiden ja oman änkytykseni.
Pepi - Pepi ja Pepsi ovat molemmat sellaisia lyhyitä ja napakoita suuhun sopivia nimityksiä, jotka toimivat erityisen hyvin kieltomielessä. Pepi ei on jotenkin selkeämpi kuin PH ei.
Hormonijyrä - Tämä nimi vakiintui silloin, kun PH keksi omaavansa kivekset. Brassailukausi oli ja meni, mutta nimi jäi.

 Viivi

Viivi Virtahepo& Viivi Villisika - Näitä tuskin tarvitsee perustella kenellekään, joka on koskaan nähnyt kuvan kyseisestä eläimestä. Yhdennäköisyys on ilmeinen.
Viipula vaapula vot - Normaalit ihmiset keksivät lyhyitä ja ytimekkäitä lempinimiä hevostensa pitkistä nimistä. Minä teen päin vastoin. 
Vihis - Tämä on vakiolyhenne nimityksestä 'Viha-Viivi', ja esiintyy yleensä ponin egoa loukkaavassa lauseyhteydessä 'Mamman pikku Vihis' Viivin ollessa ärhäkällä päällä
 Viipi, Piivi, Biibi, Viibi, Viiben, Viibert, Piipert - Tätä nykyä näitä kaikkia tuntuu kuulevan ihan yhtä usein kuin tavan Viiviä. Näin simppeli nimi vääntyy ihan erityisen helposti.
Villiviivi - Tai lyhyesti ihan Villiivi. Irtojuoksutuksessa hepulin saanutta ponia kuvaamaan vakiintunut nimitys.
Viibiscuit - Kaikki varmaankin tietää legendaarisen laukkahevosen nimeltä Seabiscuit? Oikein innostuessaan Viivi näet pinkoo lähes yhtä lujaa. Ainakin omasta mielestään.
Viva la Victoria - Tämä on jo vuosia vainonnut vitsi, joka sai alkunsa kun uhosin aikanaan hakevani Viiville jonkun pitkän ja hienostuneen kilpailunimen, ettei se pelkkänä Viivinä kuulostaisi niin arkiselta kisakuulutuksissa kaikkien Keijunhenkäysmetsän Kultahippusiipienkeleiden ja Francoise-Beatrix IV'eiden seassa.


Levisens Luna 'Luna'

Umppalumppa - Pieni ja pirtsakka ja otsatukkakin kuin umppalumpan nuttura. Kaikki lukijat toivottavasti tietää leffan Jali ja Suklaatehdas!
Lumpaardi - Tämä kuuluu lausua sellaiseen formulaselostajasävyyn, kun Luna pistelee menemään esteradalla minkä pienistä kintuistaan pääsee. Ja kaarteesta saapuu Lumpaardi, ohittaa esteen ja jättää ratsastajan permantoon kiihdyttäessään kohti seuraavaa kurvia - - 
Lumpadil - Tässä pitää tietää Tom Bombadil. Lunan lempinimet selvästi testaavat ihmisten elokuvien ja kirjojen tuntemusta.
Lady Lumbert - Kyseenalainen yhdistelmä leidiyttä ja varsin maskuliinista loppuosaa. Mistä lie tämäkin hellittelynimenä vääntynyt?
Lunttu-Luna - Luna on kiimahuuruissaan aivan käsittämättömän kevytkenkäinen ja käyttäisi valmennukset huomattavan paljon mielummin lähimmän ruunan syleilyyn pakitteluun kuin töihin. Nimi ei siis liene suuri shokki. Loppuhuipennuksena täytyy myöntää sekin idiotismin multihuipentuma, että jokainen näistä kolmesta omistaa myös teemalaulun ja siitä juontavan kutsumanimen. Kaikki tallilla ihan liikaa nuohoavat valmennusryhmäläiset ja ohjattavakseni joutuneet alkeistuntilaiset ovat mitä todennäköisimmin kuulleet ainakin jonkun näistä karmaisevista rallatuksista!

Erityisen touhukas, kuten karsinan ovea aukova ja harjakassilla varkaissa käyvä PH omistaa tällaisen taustamusan:
Puuha-PH kaiken korjaa, Puuha-PH tietenkin! Sälli sen tietää ja Voima myös, aamulla alkaa päivän työt. Yhdessä näin kun puuhaillaan, helposti kaiken valmiiksi saa!

Kierosta huumorintajustaan tunnettu Viivi taas on niin tunnettu teemabiiseineen, että tätä makaaberia taideteosta laulavat vakituiseen jo muutkin kuin minä:
Pieni Viivinpoikanen uiskenteli veressä, pieni Viivinpoikanen uhrilauman eessä, se haukkasi [senhetkisestä käsittelijästä] palasen ja sanoi sitten 'mä olen vihainen'!

Luna taas nautiskelee kahden tunnusmusiikin luksusta. Hieman kompurana tunnettu Luna saa tasaisin väliajoin kuunnella Maija Vilkkumaan säveleen tätä kipaletta, jonka hyräilyyn totuin silloin kun kävelytin Lunaa jalkavaivoista johtuneella sairaslomalla toissakesänä.
Neiti takkutukka, lumpeenkukka, kompuroiva raitasukka, laulaa kolikoita hattuun! Laulaa kuninkaista, sotilaista, Liisoista ja Ihmemaista ja siitä kuinka sattuu
Kun taas erityisen huvittavalla tuulella ja omiaan keksiessään Lunan vakiolaulu on tämä Umppalumppain klassikko:
Oompa loompa doompadee doo, I've got a perfect puzzle for you, oompa loompa doompadah dee, if you are wise you'll listen to me! 

5 kommenttia:

 1. Aamun naurut, check! :D nuo teemalaulut oli ihan parhaita, luultavasti alan nyt itsekkin lauleskelemaan meiän heposiin liittyviä lauluja... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Tallin oman kylähullun maine on taattu. Mitä enemmän kuulijoita, sen parempi! Samalla rikot jään monen uuden tuttavuuden kanssa, sillä et varmasti ole enää siisti ja jännä tyyppi tämän jälkeen!

   Poista
 2. Päädyin tätä postausta lukemaan Tallin tarinoiden kautta, ja hervoton nauruhepuli iski kuin salama kirkkaalta taivaalta! :-D

  Mä luulin olevani ainoa (ei-sekopää vaan) luova musikantti, joka teemalaulaa eläimille. Mun tapauksessa kissoille. Nuppu-kissan teemalauluun olen keksinyt ihan oman melodian, joka on niin tarttuva, että se pyöri kerran miehenikin päässä koko hänen työmatkansa ajan (ja siitä tuli sanomista). Varsinkin kertsi "Nuppu-Nuppu-Nuppu-pop!" jää päähän ikuiseksi luupiksi. Jos kissat täytyy pestä, laulan niille tuota teidänkin tuntemaa ankanpoikalaulua - mutta veessä polskuttelee tietenkin pieni kissanpoikanen.

  Juju-kissani yleismipiä lempinimiä ovat mm. Murueskimo ja Juitsipuikula - ja muista voi lukea lisää esim. täältä. Pakko liittyä teidän lukijaksi! :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mullakin on tietenkin teemabiisit myös koirille ja kissoille! Yleisin on Lilli-schipperken Tiputanssin tahtiin etenevä 'Lililii lili lili lili lii, Lilli on, vallaton, lililii lililililili lii!' :-D. Koirat osaavat jopa tulla paikalle oman biisinsä kuullessaan.

   Kiitos, minäkin käyn tsekkaamassa sinun blogisi! :)

   Poista
 3. Omg mä en tienny et se on Bombadilistä! Tästä lähin kutsun sitä aina Lumbadiliks!😂

  VastaaPoista