tiistai 20. joulukuuta 2016

Luukku 21: Ne muut suosikkihevoset

Kaikki tätä blogia useammin kuin kerran vilkaisseet ovat varmasti kuulleet jo kyllästymiseen asti PH'sta, Viivistä ja Lunasta. Niinpä tässä luukussa esittelenkin muutamin sanoin muutamat muut suosikkini tallimme hevosasukkaista. Kuvitukseksi valikoin joitakin suosikkejani näistä kaviokkaista vuosien aikana ottamistani kuvista! 

Nalle


Ensimmäisenä esittelyvuorossa on Nalle, viralliselta nimeltään Donald. Varsin vahvasti welsh-ponilta kaikin puolin näyttävä vuonna 2014 syntynyt pikkuinen poniori, joka rakentuu 50% kovan jäbän asenteesta ja 50% söpöydestä jolla edellämainitulla kerätyn vakuuttavuuden menettää. 


Nalle muutti tallillemme vuosi takaperin, ja olin mukana sen ostoreissulla. Voihan sen nyt kuvitella, mitä käy kun naiset päästetään keskenään shoppailemaan söpöjä pieniä My Little Ponyja seuraponinsa kuoleman jälkeen masentuneen Kasperin piristeeksi. Matkaan lähdettiin katsomaan vanhempaa, enemmän käsiteltyä ja vankkarakenteisempaa poniruunaa, ja kotiin palattiin kaikin puolin tyytyväisenä aran, vennoista vuohisista, murtuneesta niskasta ja muutamasta pienemmästä vaivasta kärsivän maailman surusilmäisimmän ponin kanssa. Klinikalle lähdettiin tulevaisuuden mahdollisuuksia kartoittamaan jo samalla viikolla, ja diagnoosi oli yllättävän positiivinen. Tätä nykyä kovasti piristynyt ja voimistunut Nalle onkin jo oikea teini-ikäinen riesa joka painii päivät pitkät tarhakavereidensa kanssa ja painelee kentällä älytöntä kiitoa ohitse isommista. Nallesta kuoriutui myös alkuhaparoinnin jälkeen sellainen liikeihme, joka tiputtaa kyllä katselijoilta leuat lattiaan. Itse olen päässyt apukäsiksi sekä ponin ajo- että ratsukoulutuksen alkuvaiheisiin, ja liikutellut sitä maastakäsin monet kerrat. Jos oma kultapossuni PH lasketaan pois kuvioista, on Nalle tallin nuorista hevosista se, jonka tulevaisuuden näkemistä odotan kovimmalla innolla!

Riepu


Kotalan Lin Jenta, tutummin Riepu, on vuonna 2011 syntynyt vuonohevostamma. Aitotallille Riepu onkin muuttanut jo kahteen kertaan, kertaalleen uutena kasvona ja kertaalleen paluumuuttajana palauduttuaan joidenkin kuukausien poissaolon jälkeen takaisin sen ostaneelta ihmiseltä. Itse olen ollut mukana hakemassa ponia kummallakin kerralla, ja ero reissuissa on kyllä ollut varsin huvittava. Kertaalleen on noudettu koiran talutushihnasta improvisoidulla riimulla pitkätukkaista, talvikarvatakkuista ponia lähistöltä laitumelta, ja kertaalleen taas ajettu viimeisen päälle puunattua ja pastelliväreihin puettua prinsessaponia toiselta puolelta Suomea kesähelteillä. Vaan sama sosiaalinen, pirteä pikkutamma se on ollut pörröisyysprosenteista huolimatta. 
Riepu on luonteeltaan melkoinen ylisosiaalinen tättähäärä ja ratsastaessa vielä hieman vilkas ja joskus pomppimaan intoutuva, joten reissua tuntihevoseksi tehdään hitaasti ja kaikessa rauhassa. Eihän tämän ikäisellä ponilla ole mikään kiire tunteja täyspäiväisesti puksuttamaan. Itse liikuttelen Riepua joskus ja jouluna maasta tai selästä käsin, ja olenpa ollut mukana tytön ajokoulutuksessakin.

Rommi


Cinder's Casper, tutummin Rommi, on vuonna 2015 syntynyt fwb-ori. Siinä sivussa Rommi on myös toinen niistä kahdesta varsasta, jota olen saanut seurailla aivan alusta asti. Siis ihan virallisesti alusta. Siitä, kun selattiin orivaihtoehtoja netistä! Pääsin mukaan viemään tammaa oriasemalle, seurailemaan sitä läpi tiineyden, auttamaan hieman jännäksi käyneessä varsomisessa ja avustamaan elämänsä alkutaipaleella varsin epäonnisen varsan päivittäisessä elämässä. Rommi onkin sellainen sankari, joka sairasti täyttä höyryä ensimmäisen elinvuotensa. Nykyään ei kyllä enää uskoisi, sillä pojasta on kasvanut äärimmäisen reipas ja fiksu nuori mies, ja vieläpä niin valtava että tällaista ponitätiä huimaa katsella sinne korkeuksiin. Varsaan kiintyy väkisinkin joutuessaan nostamaan sen jalkeille muutaman tunnin välein ympäri vuorokauden, ja kun kyseessä on näin sosiaalinen ja rauhallinen kaveri, on tykästyminen entistä helpompaa.


Rommin elämää olen päässyt seuraamaan sanan varsinaisessa merkityksessä sen ensiaskeleista saakka, ja siinä sivussa on tultu nähtyä sivusta sen monet ensimmäiset kerrat, kuolaimista ja kevyestä ponisatulasta irtohypytykseen ja liinatyöskentelyn alkeisiin. Joskin epäilen, että tämä kakara on kohta niin kookas, että hyvä jos edes näen sitä pilvien seasta.

Orion


Orions eli Orion on vuonna 2003 syntynyt tilastoruuna. On oikeastaan kaikin puolin erikoista, että Öri lukeutuu tätä nykyä suosikkihevosiini, sillä ensimmäiseen kahteen vuoteen jonka sitä näin päivittäin koskin hevoseen varmasti yhteensä alle kymmenen kertaa. Osasyynä oli tosin luonnollisesti se, että hevonen seisoi ensimmäiset puoli vuotta tästä ajasta yhdessä ja samassa karsinassa murtunutta jalkaansa parannellen. Tätäkin nykyä olen ratsastanut Orionilla yhteensä alle kymmeneen otteeseen, ja käsitellyt sitä muutenkin vähemmän kuin muita tämän listan hevosia. Tämä letkeäliikkeinen jättiläinen on kuitenkin se hevonen, jonka treenejä seuraa mielellään sivusta ja jota laittaa ja purkaa valittelematta valmiiksi pyydettäessä - se kun on niin älyttömän kaunis! Ja tämä on muuten paljon sanottu keltaisia poninpalleroita suosivalta ihmiseltä, joka nyrpistelee usein nenäänsä tavan isoille ruskeille hevosille. Orion on toki ansainnut minulta lisäpisteitä myös toimimalla PH'n lapsenvahtina ja ensimmäisten maastoratsastusten seuralaisena. Tukihevosen roolista nyt ei voida varsinaisesti puhua, Örin itsensä ollessa sellainen maastojännääjä joka on monet kerrat mielellään ottanut Viivin henkiseksi tuekseen maastolenkin ajaksi suojelemaan. 


Enää muutama päivä, ja sitten Viivin ja PH'n tonttuotokset täyttävät maailman!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti