torstai 18. toukokuuta 2017

Duosta trioksi

Ihan jo sillä, että tätä blogia selailee taaksepäin, pääsee sivusta seurailemaan PH'n elämää muutamassa erilaisessa laumakokoonpanossa. Käydäänpä siis nopeasti lävitse millaisissa porukoissa pulska ponipoika on elämänsä varrella asustellut.
  • Ensialkuun PH luonnollisesti asui emänsä Lunan sekä vuotta vanhemman täyssiskonsa Höpinän kanssa samassa laumassa muutamien aikuisten tammojen kanssa.
  • Vieroituksen jälkeen PH muutti pihattoon isänsä Possun, isovelipuolensa Eemelin sekä muutaman aikuisen ruunan kanssa. Tässä laumassa se eli silloin, kun minä aloin hoitaa sitä sen käännyttyä juuri kaksivuotiaaksi.
  • Possun ja Pullan muutettua pihatosta öiksi talliin, PH asui jonkin aikaa pihatossa suomenhevosruuna Jymyn johtamassa laumassa vuonohevosruunien Eemelin ja Hupun kanssa. 
  • Kaksivuotiskesällä PH lähti orilaitumelle Sällin ja Sällin ikäisen quarter-orivarsa Larryn kanssa. 
  • Tämän jälkeen jatkui PH'n ja Sällin yhteiselo, mutta syksyllä Larryn sijaan poikien lapsenvahdiksi muutti järkälemäinen pv-ruuna Orion, päätarkoituksenaan hiljakseen oriutuvien poikien kurissa pitäminen. Tämä toimikin loistavasti, ja nuoret jannut olivat oikein nöyrää poikaa.
  • Kolmevuotiskesänsä PH laidunsi kahdestaan Sällin kanssa. Pojat olivat Orionin vallan jäljiltä erittäin tasavertainen pari, jossa kumpikaan ei selvästi pomottanut toista. 
  • PH'n kolmevuotissyksyllä tuolloin 1-vuotias suomenhevosori Voima muutti Aitotallille PH'n ja Sällin tarhakaveriksi. Poikien leikit olivat kuitenkin sen verran meneviä, että Orion ja Jymy saivat mennä sekaan lapsenvahdeiksi menoa hillitsemään. PH ja Jymy ottivat toden teolla yhteen, joten PH päätyi arestiin yksilötarhaukseen. 
  • PH tarhasi muutaman kuukauden ajan yksikseen, palaten sitten talvella yhteen Sällin ja Voiman kanssa Orionin ja Jymyn siirtyessä omaan tarhaansa. Yksiökauden aikana PH selvästi aikuistui siinä määrin, että takaisin laumaan palatessaan se pyrki selvästi nuorempien orien johtajaksi. 
  • Nelivuotiaana PH laidunsi Sällin ja Voiman kanssa koko kesän lävitse. Orionia yritettiin samaan laidunlaumaan, mutta se mokoma otti ja karkasi laitumelta niin, että pääsi takaisin tallille tekojaan miettimään. Sälli hätyytteli ajoittain PH'n pomoasemaa. 
  • Viisivuotiaana PH jäi alkuvuodesta tarhaamaan kahteen pekkaan Sällin kanssa Voiman joutuessa pitkään karsinalepoon ja sitä seuraavaan varovaiseen tarhailuun. Sälli ja Voima kumpikin ruunattiin lopputalvesta.
Tästä tilanteesta lähdettiin siis viikon alussa. 
Ensimmäisenä askeleena PH erotettiin omaan tarhaansa pariksi päiväksi.Tässä kohtaa Sälli ja Voima pääsivät kaveeraamaan uudestaan usean kuukauden katkon jälkeen, ja PH tunnettuna pomottajana odottamaan vuoroaan. Nuorempien poikien yhdistäminen sujui loistavasti ilman minkäänlaista kärhämää. Kun Voima ja Sälli tulivat toimeen täysin ongelmitta, pääsi PH yöksi talliin Voiman viereiseen karsinaan. Yön ajan vinkuminen ja puhkuminen kaltereiden välistä kun helpotti mukavasti ensihuuruja uudelleentutustumista varten.


Ensimmäinen koko kolmikon tutustumiskerta alkoi hieman hapuillen, ja jäikin sitten varsin lyhyeen. PH innostui Voimasta niin kovasti, että jahtasi Sälliä pois ja pyrki omimaan Voimaa täysin itselleen. Tilanteen kehittymistä ei kuitenkaan ehditty seurata edes tuntia, ennenkuin PH innostuksissaan kolhaisi vehkeensä johonkin, ja joutui vetäytymään talliin huuhdeltavaksi ja tutkittavaksi. Säikähdyksellä ja pintanaarmulla selvittiin, ja seuraavana päivänä edessä oli uusi yritys.


Toinen kerta olikin jo aivan toista maata, kun pahimmat pörinät oli pöristy edellisenä päivänä. Sälli väisti ensialkuun varmuuden vuoksi varsin suurieleisesti alta pois, ettei PH turhaan komentelisi, mutta jo muutaman tunnin kuluttua koko kolmikko mahtui heinille samaan aikaan ja PH torkkui tyytyväisenä makuultaan tarhassa. Tänä aamuna Sälli ja Voima saivat nyhjätä jo täysin kiinni toisissaan, eikä PH korvaansa lotkauttanut. Uutuudenviehätys karisi nopeasti, ja PH keskittyi kaikessa rauhassa hyysäämään koko hurjaa laumaansa kerralla. Rapsuttelua nähtiin kaikkien kolmen välillä päikseen, eikä kenestäkään löytynyt uusia kolhuja.
Näillä näkymin siis kolmikko on taas koossa, ja pääsee kesälaitumille yhtä matkaa. Ja sehän sopii, mikään ei nimittäin liikuta laiskaa voipullaa yhtä hyvin, kuin aktiivisemmat suomipojat atleettisempine koipineen. 

Sitten vielä minipikakertaus muiden ponien kuulumisista:


Luna suoriutui AitotalliCupin toisessa osakilpailussa loistavasti, vaikka edeltävät valmennukset menivätkin kuskin ansiosta miten kuten. Kaksi 0-0 rataa ja hyväntuulinen poni. Tämän jälkeen ollaankin sitten vain köpötelty kevyesti ja käyty hyppäämässä yksi hyvin mennyt extempore-estetunti. Hyvällä mielellä eteenpäin!


Viivi on valmistautunut ahkerasti laidunkauteen päivittäisillä syöpöttelyretkillä ja kevyttä liikuntaa harrastellen. Lähiaikoina olisi tarkoitus myös rukata ponin ajovarustusta että uskallettaisiin taas kärrytellä enemmän maastossa, mummon kesäkuntoprojekti kun on edennyt niin hyvin, että valjaat uhkaavat valua päältä pois epätasaisessa maastossa. 

Kuun lopussa kummihevoset Luna ja PH pääsevät tapaamaan kummilapsiaan livenä tallivierailun yhteydessä, ja Viiviä odottaa vielä muutama ajokeikka ennenkuin kesälaitumet kutsuvat. Laitumiakin pitäisi rakentaa, joten tekemisenpuutetta ei pitäisi tulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti